Asit Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur ve Etkileri Nelerdir?

Asit yağmuru, sülfür dioksit ve nitrojen oksidin atmosfere salınmasının neden olduğu alışılmadık derecede düşük pH seviyesine sahip herhangi bir yağış şekli olarak tanımlanır. Yağmur, bitkiler, deniz hayvanları ve altyapı üzerinde zararlı etkilere sahiptir. 1970’lerden beri, bazı hükümetler, atmosfere iki gazın emisyonlarının azaltılmasını sağlamak için çaba sarf ettiler. Gazlar yıldırım çarpması ve volkanik aktiviteler yoluyla doğal olarak salınabilse de, sık sık gerçekleşmez. Asit yağmuru ağaç, su ve toprak üzerinde zararlı etkilere sahiptir ve insanların, böceklerin ve suda yaşayan hayvanların hayatlarını tehlikeye sokabilir. Yağmuru ayrıca soyulmasına da neden olur ve çelik yapıların korozyonuna ve taş binaların ve heykellerin hava koşullarına neden olabilir

Asit Yağmuru Nasıl Oluşur?

Asit yağmuru, su, oksijen ve diğer kimyasallar ile atmosfere salınan kükürt dioksit ve azot oksidin kimyasal reaksiyonunun bir ürünüdür. Sülfür dioksit ve azot oksit, suda kolayca çözülür ve rüzgarla birkaç mil taşıyabilir. Uzun bir mesafe seyahat ettikten sonra, iki bileşik yağmur, sulu kar, kar veya sisin bir parçası haline gelir. Elektrik santralleri, elektrik üretmek için kömür gibi fosil yakıtlar yakıldığında sülfür dioksit ve nitrojen oksit yayarlar. Benzer şekilde, otomobillerden, kamyonlardan ve otobüslerden gelen egzoz, kükürt dioksit ve nitrojen oksiti havaya bırakır.

Asit Yağmurunun Etkileri

Asit Yağmurunun Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

Okyanus, göller, akarsular ve bataklıklar gibi sulak ortamlarda, asit yağmurunun ekolojik etkisi balıklara ve yabani hayvanlara verdiği tehlike nedeniyle kendini göstermektedir. Topraktan akarken asidik yağmur suyu alüminyumu killi topraktan ayırabilir ve akarsulara ve göllere akabilir. Ekosisteme giren asit ne kadar fazla olursa, o kadar fazla alüminyum açığa çıkar. Bazı bitkiler ve hayvanlar asidik sulara ve doğrudan alüminyum ölçümlerine katlanabilse de, diğerleri asit duyarlıdır ve pH seviyeleri düşükse ölecektir. Çoğu türün gençleri ekolojik koşullara olgun türlerden daha duyarlıdır. PH 5 düzeyinde, çoğu balık yumurtası hayatta kalmayacak ve daha düşük pH seviyelerinde yetişkin balıklar ölebilir.

Asit Yağmurunun Bitkiler Üzerindeki Etkileri


Asit ya da ölmekte olan ağaçlar asit yağmurundan etkilenen bölgelerde yaygındır. Asit yağmuru, topraktan alüminyumu süzdürür ve alüminyum, bitkiler ve hayvanlar için zararlı olabilir. Yağmur ayrıca, ağaçların büyümesi gereken topraktaki mineralleri ve besin maddelerini de ortadan kaldırır. Yüksek irtifalarda, asidik sis ve bulutlar ağaçların yapraklarından besinleri çıkartabilir ve onları kahverengi veya ölü yapraklarla bırakabilir. Bu, güneş ışığının emiliminde zorluklara neden olabilir, bu da ağaçları kırılgan yapar ve donma sıcaklıklarına dayanması daha az olasıdır.

Sonuç

Doğa dengeye bağlıdır ve bazı yağmur doğal olarak asidik olmasına rağmen, pH seviyesi 5.0 civarındadır, insan faaliyetleri daha da kötüleştirmiştir. Normal çökeltiler hava, kayalar, topraklar, akarsular ve göllerde bulunan temel kimyasallar veya asidik olmayan maddeler ile reaksiyona girer. Bu reaksiyonlar genellikle doğal asitleri nötralize eder. Bununla birlikte, eğer yağmur çok asidik hale gelirse, bu kimyasallar tüm asitleri nötralize edemeyebilir. Zamanla, bu nötrleştirici kimyasallar asit yağmuru ile yıkanabilir.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here