
Albüminuri, ‘akutma’ ve ‘proteinüri’ gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Albüminüri hastalığı idrar tahlili sonrası yapılan incelemeler doğrultusunda kanın içeriğinde bulunan albüminin kanın içerisinde fazla miktarda bulunmasıdır.
İdrarımızda proteinde bulunmaktadır. Vücut içine alınan besinler veya tüketilen içecekler yapısında bulunan vitamin, protein ve mineral gibi yapıları vücut içerisinde gerekli işlevlerden geçtikten sonra sıvı halde idrar şeklinde dışarı atılır. Bu nedenle idrar içerisinde proteinin bulunması gayet doğal bir durumdur.
Canlı vücut yapısında önemli bir yapı olan albümin bir tür protein türüdür. Kan yapısında albümin en temel görevleri arasında vücudun sıvı dengesini sağlamak ve çeşitli moleküllerin taşınmasını sağlamaktır. Albümin bu görevlerini yerine getirirken dolaşım sisteminin yardımıyla kan damarlarından tüm vücuda yayılmaktadır.
Albümin tüm vücut içerisinde dolaşım işlemini gerçekleştirirken böbreğede uğrar ve tekrar dolaşım sistemine geri döner. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi böbrek vücut için gerekli besin ve maddeleri aldıktan sonra sıvı maddeleri vücut dışına atmakla sorumludur. Böbreğin fonksiyonlarının bozulması durumunda albümin böbrek dışına çıkamaz ve diğer sıvı maddeler ile birlikte dışarı atılır. Bu olaya albüminüri denilmektedir. Albüminüri hastalığına proteinüri denilmesinin nedeni ise albüminin içerisinde proteinin yapı taşı olan aminoasitin bulunması diğer bir ifadeyle albümin bir tür protein olmasıdır. Bu nedenle albüminüri hastalığına proteinüri hastalığıda denilmektedir.
Albüminüri (Proteinüri) Nedenleri
Albüminüri (proteinüri bir hastalıktan çok bir tür sinyal vericidir. Böbreklerimizde meydana gelecek olan rahatsızlıkların habercisdir. İdrar tahlilinde albüminüri (proteinüri) fark edilmesi böbrekle ilgili sıkıntı yaşayağımız anlamına gelmektedir. Ancak albüminüri (proteinüri) yalnız böbrek fonksiyonlarının ve işlevlerinin bozulması durumunda gözlenmez. Aşırı yorgunluk gibi durumlarda ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri sonucu da meydana gelmektedir.
Bunların dışında idrar içerisinde albümin yani proteinin fazla bulunması sadece böbrek rahatsızlığı olduğunu bize göstermez. İdrarda fazla miktarda albümin olması idrar yolları enfeksiyonu, anemik vakalar, zehirlenme ve sistit gibi rahatsızlıklarında olabilme ihtimalini arttırmaktadır.
Albüminüri (Proteinüri) Tedavisi
Albüminüri diğer adıyla proteinüri vakaları genellikler tehlikeli bir durum değildir. Ancak önemli bir böbrek rahatsızlığı sonucu bu vaka ile karşılaşılmışsa cerrahi bir müdahale gerekebilir. Albüminüri (proteinüri) rahatsızlığının nedenin diğer hafif vakalar ise düzgün bir beslenme şekli ile tedav edilebilmektedir.
Peki Albüminüri rahatsızlığına yakalanan biri neleri yemeli neleri yememelidir?
Haşlanmış patates ve süt gibi böbreği zorlamayacak hafif gıdalar mutlaka tüketilmelidir. Kafein, tuz, turşu, biber ve baharat çeşitlerinlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Albümin rahatlığı geçiren bireyler doktor tarafından önerilen besinleri ve ilaç tedavisini uldıktan sonra idrardaki değerler normale dönecektir.