Adventif Tomurcuk Nedir?

Botanikte, adventif tomurcuklar genellikle gelişmedikleri bölgelerde ortaya çıkan köklere veya tomurcuklara işaret eder. Genellikle genç gövdelerin yaprak baltalarında bulunan latent veya uyku tomurcuklarından ortaya çıkarlar ve çıkarılıncaya kadar süresiz kalırlar.

Eski bitkilerde, gelişigüzel tomurcuklar, normalde olgun organlardan ortaya çıkan bitkinin meristeminden veya ikincil dokularından gelişir.

Çoğu durumda, adventif tomurcukları gövdeden ve yapraklardan büyür, ancak bazen köklerden doğrudan filizlenen yeni bitkiler oluşturabilirler.


Botanikçilere göre, yaşı ne olursa olsun, bir bitkinin hayatında herhangi bir anda adventif tomurcuklar ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, bu tomurcukların, apikal meristemin zarar görmesi halinde bitkinin büyümesini ve genel sağlığını desteklediği bilinmektedir.

Ağaç kütüklerinin adventif tomurcuklanan yepyeni bir ağaç ürettiği bilinmektedir. Ek olarak, bitkinin sapı herhangi bir yaralanma geçirirse, uykuda kalan tomurcuklar ortaya çıkabilir. Bu genellikle, budamadan sonra bitkinin üst gövdesinden gelir.

Olgun ağaç gövdeleri söz konusu olduğunda, genellikle gölgeli bir gövde aniden gün ışığına aniden güneş ışığına maruz kalırsa, gelişigüzel tomurcuklar üretebilirler.

Adventif kelimesi , “gelmek” anlamına gelen Latin kökü hayranlığından gelir. İngilizcede, anlamlar “tesadüfi, tesadüfi, gündelik” olmaktan kaynaklanan “tesadüfi / gündelik olay” a da dönüşmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here